onsdag 18 november 2015

En iskall deckare till jul: Själarnas bok av James Oswald.

Vi fick ett recensionsexemplar av Modernista som vi tackar för: deckaren Själarnas bok av James Oswald, andra boken om kommissare Tony McLean.

Såhär skriver förlaget om boken:

"Varje jul under tio år hittas en ung kvinnas kropp i Edinburgh. Mördarens tillvägagångssätt är identiskt från jul till jul: De döda kvinnorna placeras ut i olika vattendrag, nakna, noggrant rengjorda och med ett rakt snitt över halsen. Tio år, tio kvinnor.

Det sista offret, Kirsty Summers, var den dåvarande kriminalassistenten Tony McLeans fästmö. Men detta år, 1999, begick julmördaren ett misstag; i källaren under ett antikvariat fann McLean den makabra tortyrkammare där kvinnorna bragts om livet och kunde till sist sätta stopp för Donald Andersons blodiga framfart.

Tio år senare blir Anderson mördad i fängelset. Men när julen börjar närma sig hittas ännu ett kvinnolik och mordet bär alla julmördarens kännetecken. McLean är övertygad om att han har att göra med en copycat-mördare, men kan samtidigt inte värja sig för den oundvikliga frågan: Satte han dit fel man?

Motvilligt måste McLean återvända till sitt livs mest plågsamma fall och försöka få klarhet i vad han missat tio år tidigare."

Spännande, eller hur?! Den här boken utspelar sig under jul- och nyårsdagarna och här finns kyla, carol singers, varmt te... och flera rysande mord. Det är en perfekt deckare för dig som gillar att läsa om jul, Skottland och hemska brott. Spänningen trappas upp hela tiden och jag kunde i alla fall inte lista ut vem mördaren var förrän det stod helt klart! Dock tyckte jag att bokens slut var alldeles för kort, lite hastigt. Själarnas bok får 3 julklappar av 5 i betyg.

Köp den på Adlibris eller Bokus!

Omslagsdesign: Lars Sundh. Omslagsbild: Uno Werbeagentur / Finepic, München. 

/Amanda

1 kommentar: