lördag 31 oktober 2015

En bok till jul: Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc

Det var några dagar sedan jag bloggade nu. Det har inte varit pga brist på vilja eller inspiration, nej jag har köpt julklappar och tänkt på julfirandet hela tiden, utan brist på tid. Det har varit en oerhört stressig vecka med plugg, jobb och annat. Men snart lugnar det nog ner sig (hoppas jag) och just ikväll har jag lite tid att andas. Och eftersom jag satt här och knaprade på en mint- och chokladkaka och funderade på vilken bok jag ska läsa härnäst, så kom jag på att jag har en bokrecension att skriva! Den här gången är det ett recensionsexemplar som vi tackar Pocketförlaget för.

Fyrtio dagar utan skygga av Olivier Truc är en kriminalroman som utspelar sig i norska Lappland. Titeln syftar på de 40 dagar under vintern då solen inte går upp alls. Såhär beskrivs boken på Pocketförlagets hemsida:

"Kautokeino, Lappland. Polarnatt och iskallt. Snart ska solen stiga igen, efter fyrtio dagar av mörker. En flera hundra år gammal trumma har nyligen återlämnats till ett museum och det sägs att trummans kraft kan hjälpa nåjder – samernas schamaner – att kommunicera med de döda. Under mörkrets sista timmar stjäls trumman.
Kort därefter hittas en renägare mördad med öronen avskurna. Klemet Nango och Nina Nansen på Renpolisen tror att det finns en koppling mellan stölden och mordet.
Det står snart klart att inte alla vill att deras efterforskningar ska lyckas. Och de möter kyla och motstånd från både natur och människor innan de kan ta upp jakten på en mördare.
Fyrtio dagar utan skugga är en internationell prisbelönt thriller fylld av dramatik i en isande kall miljö."
Jag tyckte att boken var väldigt spännande! Den känns lång och tjock men är lätt att komma in i tack vare välskrivna miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer. Och framförallt är den fylld av snö och kyla, precis vad jag vill ha just nu. Den får 3 av 5 julklappar i betyg! Köp den på Adlibris eller Bokus
Bildkälla: Pocketförlaget

/Amanda

måndag 26 oktober 2015

Årets önskelista!

Med inte ens två månader kvar till julafton tyckte jag att det var dags för årets önskelista! Jag önskar mig väl inget särskilt egentligen, men det här är saker som jag vill ha och kommer att köpa till mig själv om det inte finns under granen!

Christmas 2015

Christmas 2015 by skywalkercat on Polyvore

1. Nya Promarkers i fina färger! Till exempel Aubergine, Mango och Apple. Jag gillar färgstarkt och har redan många grå och beiga t.ex. Men lite fler jordfärger skulle jag inte heller tacka nej till. Ett av de bästa ställena (tycker jag) att köpa Promarkers på är Adlibris: 25 kr styck, brett urval och möjlighet till fri frakt! 
2. Akvarellfärger, till exempel detta prisvärda White Nights-set med 24 helkoppar i plastetui för 298 kr. Finns på Artistica
3. The X-files brädspel! Jag älskar X-files och vill verkligen testa spela det här, 299 kr hos Speljätten.
4. Boken Fab Confessions of Georgia Nicolson vol. 2 som innehåller den tredje och den fjärde boken i serien om Georgia Nicolson. En superrolig serie som jag läste som tonåring och nu samlar på mig igen, på engelska den här gången! Finns hos Book Depository för 123 kr, BD är för övrigt en av mina favoritbokhandlar på nätet: brett urval, bra priser och fri frakt till hela världen.
5. The Hollow Boy, tredje boken i serien om Lockwood & Co, en bokserie för unga som jag nyligen upptäckt och älskar! Finns på Adlibris för 139 kr och Bokus för 154 kr.

/Amanda

söndag 25 oktober 2015

Tusen år till julafton

SVT delade med sig av dessa bilder från inspelningen av årets julkalender. Längtar!
/Emma




lördag 24 oktober 2015

Två månader kvar

Idag är det ju två månader kvar till julafton, vilket jag insåg med både förtjusning och förskräckelse. Jag har inte köpt en enda julklapp än! Vad min sambo ska få är jag klar över men jag har ingen aning om vad jag ska ge min son, syster, bror, mamma eller syskonbarn. Jag brukar ju vara ute i god tid annars men nu står det still.

Var in en sväng på H&M idag och såg söta juloutfits till barn som jag inte fotade. Jag hittar de inte heller på hemsidan och jag hade velat visa då jag funderar på något av det till Billy för julafton. Men men, jag kom i alla fall hem med tre par julstrumpor till honom. Sen var vi in på City Gross och där hade julen kommit fram! De hade ganska mycket faktiskt, även om det fortfarande var i uppackningsfasen. Jag fick med mig ett juligt doftljus med doft av äpple och kanel som nu står i ett skåp och väntar på att få komma fram. Väntar nog en månad till i alla fall...
/Emma


Julemuffins från Pågen.

Min matbutik har tagit in dessa muffins, julemuffins från Pågen med smak av pepparkaka och lingon! Jag vågade dock inte köpa för jag blev så jäkla tveksam till det där med lingon, haha. Är det någon av er som smakat och vad tyckte du i så fall?


/Amanda

onsdag 21 oktober 2015

Nejmen titta vad som kom i brevlådan igår...

Ett recensionsexemplar av UnderbaraClaras nya bok God jul: Kakor, knäck och karameller! Tack Rabén & Sjögren! Boken är fylld av intressanta recept, men dessa ska Emma få recensera här i bloggen framöver. Det kommer komma recensioner på en eller två till godisböcker också, åååh vad jag längtar efter julgodis nu!


/Amanda

tisdag 20 oktober 2015

Ballerina pepparkaka

Igår såg jag att "mitt" Ica Maxi hade tagit fram lite julprylar. Det enda som fick följa med hem var dock ett paket Ballerina pepparkaka. Förpackningen i form av ett pepparkakshus är så himla söt, både på utsidan och insidan. Smaken får väl ett starkt nja, det smakar ju pepparkaka med chokladfyllning precis som man förväntar sig men jag är kanske inte så förtjust i pepparkakor.
/Emma


måndag 19 oktober 2015

Mina jultröjor (och min julhund som bonus!)

De två senaste vintrarna har jag köpt jultröjor, och jag funderar på om det är en tradition jag bör fortsätta med! Det kan ju tyckas att man inte kan använda hur många jultröjor som helst, men min svarta till exempel använder jag väldigt mycket under vintern som vanlig tröja. Den är supermjuk och varm!

Dessa två har jag i alla fall, den röda är från H&M och tyvärr matchar den nog inte min hårfärg i år och kommer i så fall inte att användas, och den svarta köpte jag från Boohoo.com.




Den här bilden (nedan) är från förra December då jag och sambon var med i Göteborgspostens bostadsbilaga.Tycker min lilla hund är så söt så jag bifogar en bonusbild på henne i sin vinterjacka! Hon brukar alltid ha ett rött band i rosett runt halsen vid jul, det är så fint tycker jag!



/Amanda



söndag 18 oktober 2015

Julmys i sovrummet

Jag såg en reklam för Jotex på tv och insåg att jag inte kollat in deras julprodukter än. Sagt och gjort, jag gick in och kikade och hittade några favoriter. Jag önskar mig ett lantligt sovrum med ljust trägolv. Det har jag inte i nuvarande lägenhet, men om jag hade haft det hade jag velat julpynta med det här!

Rutigt bäddset i flanell, 99 kr.


Kuddfodral, 89,90 kr.
Mysig pläd i pälsimitation, 499 kr. 
Ljushållare i form av julbock, 299 kr.
Mysbelysning med hjärtan, 249 kr. 
/Emma




En ovanligt kall vinter?

Jag läste nyss en artikel där ett väderinstitut förutspår att den här vintern kan bli ovanligt kall! Vad tycker ni om det? Egentligen romantiserar jag nog det där med hårda vintrar, eftersom jag fryser så lätt är det nog bättre om de riktigt kalla vintrarna stannar i böcker och filmer... Fast lite snö vill jag såklart ha. Men om det nu blir så kallt måste jag definitivt köpa en ny jacka!







/Amanda

lördag 17 oktober 2015

Boktips för dig som gillar iskalla vinterlandskap och spänning!

Finns det något bättre än att sitta inne med en kopp glögg och en spännande bok som utspelar sig mitt i smällkalla vintern, en grå och regnig höstdag som denna?

Vi fick deckaren Leon av Mons Kallentoft och Markus Lutteman från Bookmark Förlag, den andra fristående boken i Herkulesserien om unga kriminalinspektören Zack Herry. Det är vinter i Stockholm och en mördare, ett odjur, har rövat bort och mördat en ung pojke, ett ensamkommande flyktingbarn. En hetsig och farlig jakt tar vid, där Zack samtidigt måste kämpa för att hålla ihop sig själv.

"ETT ODJUR PÅ JAKT I STOCKHOLM: FILMEN VISAR EN SKRÄCKSLAGEN POJKE, fängslad i en bur i ett okänt bergrum. Som en mörk, lejonlik skugga rör sig kidnapparen i bakgrunden, under en klocka som obönhörligen räknar ner.När kriminalinspektör Zack Herry ser den direktsända filmen förstår han vilket fruktansvärt öde som väntar pojken om de inte hittar honom i tid. Men samtidigt håller Zack på att förlora kampen mot sitt missbruk, och banden till hans vän och kollega Deniz slits sönder.I ett mörkt och kallt Stockholm följer en skoningslös lek en lek där Zack Herry aldrig har varit närmare döden.
LEON ÄR DEN ANDLÖST SPÄNNANDE, fristående fortsättningen i den kritikerrosade Herkulesserien. Romanen baseras löst på Herkules första stordåd, kampen mot det nemeiska lejonet."

Jag gillade den här boken, även om brittiska, mer lågmälda deckare ligger mig varmare om hjärtat. Det är en urban Stockholmsmiljö som skildras, och boken känns väldigt aktuell på många vis: den gör det tydligt att många av oss har det så bra, medan fler har det så illa. Fattigdom, missbruk, kriminalitet och hat är några av bokens teman. Språket är korthugget och typiskt för Mons Kallentoft, som är en duktig författare med stora framgångar med sina tidigare deckare om Malin Fors.

Jag rekommenderar den här boken för de som gillar svenska, fartfyllda deckare, och den passar superbra nu när vi längtar efter isande kyla och snö! Betyget blir 3 av 5 julklappar. Köp den för 179 kr på Adlibris eller Bokus.



/Amanda

fredag 16 oktober 2015

Jack Frost

Imorse var det frostigt och dimmigt här i Örebro, kändes väldigt mysigt och som att vintern är på väg. Vi är ju dock bara i mitten av oktober än så länge men tiden går fort och innan vi vet ordet av är december här!

Det kanske inte var lika vackert som i Yorkshire, England här i Örebro men det var inte långt ifrån.


Eller tänk att få vakna en höstmorgon till en trädgård som den här?

/Emma

torsdag 15 oktober 2015

Santa Claus: The Book of Secrets.

Min andra juliga födelsedagspresent var den här, en fantastisk illustrerad bok om Jultomten! Santa Claus: The Book of Secrets skriven av Russell Ince. Den är köpt i en julbutik på Island. För ja, på Island har de julbutiker som verkar vara öppna året runt. Helt fantastiskt!

Den är sååå vacker, den här boken! Varje sida ser ut att vara handmålad. Boken berättar allt man behöver veta om Tomten, Nordpolen, byn där Tomten bor, nissarna och så vidare. Rekomenderas starkt! Det går eventuellt att få tag på boken HÄR, hos Bokus.



/Amanda

onsdag 14 oktober 2015

Gift wrapping station.

Jag minns ett avsnitt av Modern Family där Cameron hade en så himla fiffig "mobile gift wrapping station". Dvs en slags vagn med massor av olika förvaring för allt man behöver till paketinslagning: papper, snören, tejp, dekoration etc. Och det såg så himla smidigt ut att den bara gick att skjuta undan sedan, och att allt var samlat såklart! Just nu har jag papper instoppade i skåp där de får plats och allt på olika ställen, det är omöjligt att hitta någonting. Jag har i och för sig inte heller plats för en gift wrapping station, men någon gång i framtiden kanske... Är det någon av er som har något liknande?


/Amanda

tisdag 13 oktober 2015

The gift wrapping guru!

Jag hittade det här klippet på Youtube där en "gift wrapping guru" visar några enkla men fina knep för att slå in julklappar. Jag gillar speciellt tipset om hur man slår in runda paket samt hur man enkelt gör en presentpåse av vanligt inslagspapper.




/Amanda

måndag 12 oktober 2015

Jul på TV i veckan:

Jag hittade dessa julfilmer i veckans tv-tablå! Ensam hemma är ju en klassiker som ses varje år, men Christmas in Conway har jag aldrig sett. Tyvärr har jag inte C More-kanalerna men någon av er kanske kommer att se den?

- Torsdag 15/10, kl 10:50-12:25 på C More Emotion - Christmas in Conway
"Duncas Mayors fru Suzy befinner sig i livets slutskede och vårdas hemma där hon tas omhand av sjuksköterskan Natalie. Hennes sista önskan är att åka i ett pariserhjul och Duncan påbörjar genast byggandet av ett pariserhjul i trädgården."


- Söndag 18/10, kl 13:10-15:20 på Tv 4 - Ensam hemma
"Åttaårige Kevin blir av misstag lämnad ensam kvar hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Samtidigt har ett par inbrottstjuvar upptäckt att han är alldeles ensam i huset, de har dock inte räknat med motståndet de möter från Kevin."




/Amanda

söndag 11 oktober 2015

Min nya nördiga julmugg!

Igår firade jag min födelsedag med mina vänner och fick bland annat den här, en fantastisk julmugg med Yoda hela vägen från New York! Den är gigantisk och lite formad som en julkula och jättefin. Jag testade den såklart på en gång! Jag fick även en annan fin och julig present som jag tänkte visa en annan gång.




/Amanda

fredag 9 oktober 2015

Fröken Frimans Krig 2 till jul!

Åh vad glad jag blev när SVT postade den här bilden på Facebook! Jag älskade första säsongen av Fröken Frimans Krig och har längtat efter den andra. Det kommer att utspela sig 1906 och handla om kvinnors rösträtt verkar det som, det ska bli jätteroligt att se! Jul-tv är alltid den bästa tv:n!

Bildkälla: SVT

/Amanda

torsdag 8 oktober 2015

Inför nyår?

Jag brukar inte gå på någon speciell nyårsfest då jag hellre är hemma och tar hand om skräckslagna djur när andra smäller raketer, men OM jag skulle det så skulle jag vilja ha så här fina saker!

 Champagneskål och champagne- och martiniglas från Åhlens:

Bildkälla: Åhlens

Ljusbricka från Rusta:
Bildkälla: Rusta


/Amanda

tisdag 6 oktober 2015

Disney Stores julbutik.

Är det någon som tittat in i Distney Stores julbutik? Där har Disney verkligen alla möjligheter att skapa magi men tyvärr blir jag alltid lika besviken. Det är lite... tråkigt? Det finns dock några julgransdekorationer jag ser potential i!

Dessa kanske skulle kunna bli fina i en vanlig, traditionell gran:

Glittriga kulor i juliga färger! 230 kr, 6 st.


Fina Tingeling i en glasdroppe och massor av guld och glitter, 155 kr.


Piff och Puff bygger en snögubbe, 155 kr.

Disneyland Paris-stjärnan i guld och rött, 120 kr.

Klockspelsdekoration med Musse och Mimmi, 120 kr.

Röd julgranskula med flera Disneyfigurer, 155 kr.


Och så har vi dessa, fantastiska men kanske kräver ett eget tema i granen?:

Glittriga Frost-kulor borde göra succé hos någon! 230 kr, 6 st.

En personlig favorit! Peter Pan, 103 kr.

The Nightmare Before Christmas-kulor! 230 kr, 6 st.

Merida från Modig, finns även andra Disney-prinsessor, 150 kr.

Jasmine i en glaskula med turkost glitter, 120 kr.

Alla prinsessorna! Det vore faktiskt fint att klä en gran i enbart dessa nio glaskulor, mjuka små lampor, guld- eller silverglitter samt guld- eller silverstjärnor som utfyllnad! 120 kr styck.

/Amanda

(Besök webbsidan för bättre, mer högupplösta bilder!)